Ställ krav på din diskbänk

Ställ krav på din diskbänk! Den, om något, ska vara praktisk. Det är just i och runt om diskhoarna som det mesta i köket sker. Men det innebär också att en diskbänk ska hålla en hög kvalitet och helst vara snygg att se på.

Dagens diskbänkar är inte enbart funktionella utan har också ofta en snygg och spännande design. Numera kan du få en diskbänk i stort sett hur du vill. Du kan bestämma tjocklek,
bredd, djup och övriga former.
Naturligtvis varierar priserna mycket beroende på vvilken diskbänk du väljer. Det som skiljer diskbänkar åt förutom design är funktioner, plåttjocklek och hoarnas djup. En del diskbänkar har en tjock spånskiva eller plywood limmad under de plana ytorna, vilket ger en hårdare och tåligare yta. Vill du ha en lättskött, slitstark och hygienisk arbetsplats i köket så kan du med fördel välja en rejäl rostfri diskbänk.

Kvänum diskbänk

Infälld diskbänk

Om du istället för en traditionell diskbänk vill ha en diskho som är infälld i bänkskivan kan du gå till väga på två sätt. Antingen såga hål i bänkskivan och lägga
i en diskho. Då hamnar plåtkanten över bänkskivans yta. Det är det billigaste sättet. Nackdelen är att det inte är lika lättstädat som en underlimmad ho, och att det med tiden samlas smuts vid kanten.

Underlimmad diskho

Eller väljer du en underlimmad ho som gjuts fast i bänkskivan på fabrik. Plåten kommer då att ligga
 strax under HTHbänkskivans yta, vilket gör att du kan sopa ned smulor och vatten i diskhon utan att det fastnar i någon kant. När det gäller diskho placerad i bänk av sten, compactlaminat eller
 Hi-Macs/Corian så kan du även få diskhon planlimmad. Det innebär att plåten ligger i plan med bänkskivans yta, varken högre eller lägre. 
Priset för att få diskhon underlimmad/planlimmad ligger på ca 3.500 – 4.500 kronor. Då får du en fabriksmonterad ho som både blir snygg, slitstark och praktisk för många år framöver.

Underlimmad ho i träskiva

Väljer du en underlimmad diskho i en bänkskiva av trä så ska du behandla träskivan med hårdvaxolja istället för olja. Hårdvaxoljan är betydligt tåligare mot vatten. Men tänk ändå på att du ständigt exponerar träskivans ändträ direkt mot vatten. Kombinationen träskiva med underlimmad ho kräver mer omtanke och underhåll för att den ska hålla sig fräsch och fin.

Köksbänk

Tips! Tips!

Tänk på att kranen ska monteras i Med en diskmedelspump monterad i
plåten om du har trä- eller laminat- diskbänken har du alltid diskmedel
skiva för att inte bänkskivan ska bli nära till hands. Rent och snyggt!
fuktskadad.

Tips! Tips!

Ställ aldrig ett hett kärl på disk- Till diskbänkar med korgventil
bänken. Plåten kan slå sig och kan du ibland välja till excenter-
sen har du en buckla för alltid. reglage så du kan öppna och
stänga ventilen utan att bli blöt.

Silgranit

Vill du inte ha en rostfri diskbänk kan du välja silgranit. Silgranit är ett slitstarkt, tåligt och snyggt material tillverkat av akryl och pulveriserad granit.
Fördelarna med en diskbänk i silgranit är att den är:

  • tålig mot repor
  • tålig mot syra och fläckar
  • tålig mot värme upp till 280 gr
  • lättskött

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.