En köksö skapar rum i rummet

För många står en köksö högt upp på önskelistan. Den kan vara både praktiskt att jobba vid och att duka buffén på, men en köksö är också en naturlig och trevlig samlingsplats när du har gäster. Den ger en naturlig avgränsning mellan kök och matplats/vardagsrum och skapar rum i rummet.

Vad är en köksö?

Förutom att det är en fristående enhet så kan utseendet på en köksö variera allt efter behov och önskemål. Den kan vara fast monterad eller stå på hjul. Den kan va uppbyggd på bänkstommar eller på högre och smalare väggskåpstommar. Den kan vara rund fyrkantig eller trekantig. Vem sätter gränserna? Kökstillverkarna har inte speciella köksöar i sortimentet utan de byggs efter kundens önskemål.

Får jag plats med en köksö?

För att få plats med en köksö utan att det ska kännas trångt bör ditt kök vara ca 25 m2 eller mer. Visst kan du få plats med en köksö i mindre kök också, om du använder ön som matplats eller om du flyttar matplatsen till rummet bredvid. Men om ditt kök blir trångt så förlorar du poängen med en köksö. Det viktiga är att det finns bra med utrymme runt köksön så att man fritt kan passera och lätt kan öppna dörrar och lådor. Gången mellan köksön och köksskåpen mittemot bör vara minst 120 cm bred. Vill du ha diskho och spishäll i köksön så krävs det mer bänkytor för att få rum med avställnings –och beredningsyta. Du bör också kolla upp möjligheten att dra el, vatten och avlopp, samt att det finns möjlighet att dra en rejäl ventilation till köksfläkten.

Barhäng vid köksön

Vill du ha barstolar så att du kan sitta vid köksön så bör du göra den högre än en vanlig köksbänk på 90 cm. Det räcker att göra den 7-10 cm högre. Du kan göra den högre med en tjockare bänkskiva och en högre golvsockel eller med högre köksstommar. Ska du sitta bra för att kunna äta vid köksön så bör bänkskivan ha ett överhäng på ca 30 cm. Väljer du barstolar som har justerbar höjd så behöver du inte ta hänsyn till stolarnas höjd när du bygger köksön.

Tänk utanför boxen

Även om köksön ska harmoniera med det övriga köket så är det inget som hindrar att du ger den en egen touche. Låt fantasin flöda! Du kan använda olika material till baksidan, som t ex kakel, glas och metall. Eller varför inte göra baksidan utbytbar så att du kan förnya ditt kök höst och vår genom att byta material eller färg på baksidan. På samma sätt kan du variera dig med hjälp av belysning. Har du en fast ö och möjlighet att dra fram el så gör det! Det är bra att ha eluttag till brödrost och andra hushållsmaskiner, och till effektbelysning.

Spana in våra bildgallerier. Där hittar du köksbilder och köksinspiration från alla ledande köksleverantörer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.