El & belysning i ditt kök

Kom ihåg att planera in el-kontakter och belysning i ditt nya kök.
Tänk igenom både hur och var i köket du vill arbeta med olika moment. Och vilka maskiner du ska använda var. Ska du t.ex. ha stereo eller TV i köket? Var kommer brödrosten och kaffebryggaren ha sina naturliga platser?

El-kontakter i kök
Götessons power port

Elkontakter kan man nog inte få för många av i ett kök, däremot för få. Planera in så du klarar dej. Det behöver inte bli fult. T.ex. en svart eller silverfärgad elkontakt på ett mörkt kakel kan bli riktigt snyggt. Vill du få undan elkontakterna lite men ändå ha dom lättillgängliga så kan du välja en trekantig som sätts i hörnet mellan vägg och undersida skåp. Vill du ha en riktigt tuff och samtidigt diskret elkontakt så ska du fälla ned en ”Power-port”i bänkskivan. Du vippar på locket och drar upp den när du behöver ha el i köket. Den kan även sättas upp-och-ned i ett väggskåp, så att du drar ned den istället.
Köksbelysning

Belysningen i ditt kök är viktig både för arbete och stämning. Finns det något så o-charmigt som ett lysrör i kökstaket? Kom ihåg att du ska trivas och känna skön stämning i ditt nya kök, inte bara arbeta. Här får du några kökstips att tänka på;

En dimmer till köksbelysningen är helt ovärderligt. Då kan du softa ljuset på morgonen för att inte chocka kroppen. Du har bra arbetsbelysning vid behov och stämningsfullt ljus till kvällsmackan.
Arbetsbelysning i ditt kök behöver du ha i taket och under väggskåpen. Tänk på att taklamporna ska sitta så du inte skuggar dej själv.

Eftersom köket används till flera olika saker så behövs både allmänbelysning, punktbelysning och arbetsbelysning i ett kök.

Tänk också på vilka lampor som ska kopplas till samma dimmer. Det är bra att kunna dela upp köksbelysningen till olika dimrar. Prata med elektrikern eller kökssäljaren om råd och tips för ditt kök.

Belysning
LED-belysning

LED-belysning har kommit starkt senaste tiden. Nu finns de med varmare ljus än tidigare och en del modeller kan dimras. LED-lampor är lysdioder som har extremt lång livslängd och drar minimalt med ström. Än är de betydligt dyrare än halogen-lampor i inköp, men utvecklingen går framåt.

De ligger på oftast 1-3 Watt, och de blir inte heta. Det gör att du kan placera dem var som helst i ditt kök.

Med lampor av olika slag kan du gör mycket kul för att skapa spännande effekter och skapa rum i rummet.

Du kan t.ex. skapa en stjärnhimmel över din köksö med hjälp av LED-lampor.

Eller om du har en glasskiva som stänkskydd i ditt kök så kan du sätta LED-lampor under så skivan blir upplyst. Riktigt effektfullt!

Eftersom LED-lamporna finns i litet format kan du sätta dem under bänkskåpen och belysa sockeln och golvet som en skön effekt.

Det går att göra hur mycket kul och fräckt som helst i ett kök. Det är bara fantasin som begränsar. Men våga tänka nytt! Varför ska man göra som man alltid har gjort?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.