Allt om köksfläktar

Tekniskt sett så ska en köksfläkt skapa undertryck i köket så att matoset inte sprids i huset. För att det ska fungera så bra som möjligt måste man ha tillflöde av luft från, en ventil eller ett öppet fönster, i ett angränsande rum så att det tillförs lika mycket luft som köksfläkten suger ut. En bra köksfläkt är A och O för matlagningen, speciellt med moderna öppna planlösningar. Vid köp av köksfläkt är det framför allt tre olika saker att ta hänsyn till; Utseende, effekt och ljudnivå.
Köksfläktens utseende

Här är det du själv som är din bäste rådgivare, för det är mycket en fråga om smak. Men därmed inte sagt att utseendet inte är så viktigt, för en köksfläkt har oftast en mycket central plats i köket. Och därför påverkar den helhetsintrycket mycket mer än man kan tro. En köksfläkt kan antingen förstöra utseendet på ett annars snyggt kök, eller lyfta det ytterligare. En snygg fläktkåpa blir faktiskt som ett smycke i köket. En del vill ha diskreta men eleganta smycken, andra vill ha fräckare varianter som sticker ut.

Myresjö

Har du kök och vardagsrum i en öppen planlösning så är utseendet ännu viktigare, då en köksfläkt blir en del av möblemanget. Tänk på hur köksfläkten passar till stilen på köket innan du bestämmer dig.
Köksfläktens effekt

Ska du då välja en köksfläkt med så hög utsugningskapacitet som möjligt?
Nej, så enkelt är det inte. Det gäller att hitta det optimala så du inte suger ut onödigt mycket med dyrt uppvärmd luft. En tumregel är att en köksfläkt ska kunna byta luften i köket 10-20 gånger/timme. Är köket 16 kvm, och har en takhöjd på 2,5 m, så är det 40 kubikmeter luft som ska bytas ut 10-20 gånger under en timme. Då behöver du en köksfläkt som kan suga ut 400-800 kubikmeter luft/timme. Ju mindre köket är desto större luftväxling kan du få. Dimensionen på röret som sitter i huset har också en avgörande betydelse.
Lundins

Kräver kökets storlek en köksfläkt som suger ut 1.200 kubikmeter per timme, men fläktröret i huset har en diameter på 125 mm så har du inte nytta av en dyrare köksfläkt som tar 1.200 kbm per timme. Fläktröret kan ändå inte transportera ut så mycket som 1.200 kubikmeter per timme. Här finns alltså flera olika parametrar att ta hänsyn till för att få ett så bra utsug som möjligt för pengarna. Tala med en fläktspecialist för att hitta den optimala lösningen för ert kök och försök framför allt att minimera längden och antal böjar på fläktröret. För varje meter rör och varje böj så tappar fläkten kapacitet. Om du möblerar om helt i köket så kanske det är bättre att gå ut med fläktröret genom en vägg för att minska effekt-tappet, istället för att dra flera meter längre rör till den befintliga imkanalen.
Tips!

Låt en ventilationsfirma mäta luftflödet i ditt
hem om du ändrat utsuget väsentligt.
Du kan behöva justera eller komplettera
tillflödet i huset för att få en sund luftväxling.

Smedstorp
Köksfläktens ljudnivå

Viktigt, inte minst om du har öppen planlösning, är att välja en köksfläkt som är så tystgående som möjligt. I varje fall om du lagar mycket mat. Har du möjlighet att montera fläktmotorn på vinden eller taket så är det ett bra sätt att minska ljudnivån.
Läs vidare under ljudnivåer.
Köksfläkt över köksö

Att ha matlagningen vid en köksö kan ha sina fördelar och se fräscht ut, men det är inte alltid den bästa lösningen med tanke på att fånga upp oset. Du behöver ha en riktigt bra kapacitet på din köksfläkt för att inte matoset ska passera under den. Har du däremot en vägg bakom så kommer oset inte längre utan måste vika av upp mot köksfläkten. Att ha en köksfläkt vid en vägg eller i ett hörn är därför den effektivaste placeringen. Då kan du ha en köksfläkt med lägre kapacitet, som blir tystare och drar mindre el.
Öppna inte köksfönstret när du kör köksfläkten. Det stör luftcirkulationen och gör så att os passerar förbi fläkten istället för att gå upp i den. Öppna däremot gärna en ventil eller ett fönster i ett närliggande rum för att få bättre luftcirkulation.

Vabene
Rengöring av köksfläkten

Steker du mycket så blir det mycket fett i din köksfläkt, och samlas det fett i din köksfläkt så är det en brandrisk för fett brinner! En köksfläkt bör därför rengöras regelbundet, men att rengöra en köksfläkt med mycket skrymslen är inte roligt. Kontrollera därför hur smidig köksfläkten är att rengöra innan du köper.
Obs! Byter du köksfläkt så byt slangen också, och rengör så långt du kommer åt i röret. Det blir med åren fett som lagras i slangen också och det är inte bra med tanke på brandsäkerheten.
Vilken typ av köksfläkt väljer man?

Har du en köksfläkt som är i samma system som ventilationen i badrummet, så kan du inte sätta in en vanlig köksfläkt. Då hamnar matoset i badrummet. Istället behöver du en som är anpassad för fläktsystemet du har i bostaden.
Bor du i flerfamiljshus så är det nästan uteslutande så att du inte får koppla in en köksfläkt till husets ventilationskanal. Då kommer du att trycka in matoset till grannarna, och det är inte populärt! Alternativet du då har är att köpa en köksfläkt med kolfilter som renar matoset och sedan släpper ut den renade luften i köket igen. Kolla alltid med fastighetsägare eller föreningen vad som gäller för din bostad.
Tips!

Bygger du nytt eller har friliggande villa så kan
du montera en extern fläkt till kåpan, alltså en
fläktmotor som sitter på taket eller på vinden.
Det finns två fördelar med det. Det ena är att
det blir lägre motorljud i köket och det andra är
att det blir bättre effekt på din köksfläkt. Det är
nämligen lättare för motorn att suga upp luften
än att skjuta upp den nedifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.