Byt dina köksluckor – istället för helrenovering

Att byta sitt kök är ett omfattande ingrepp i både bostaden och plånboken. Men du kan renovera köket på ett enklare och billigare sätt. Det finns ett antal företag som specialiserat sig på att byta köksluckor och lådor till de befintliga köksstommarna.

Om du inte vill köpa ett helt nytt kök så kan du behålla dina befintliga stommar och byta köksluckor, lådor och bänkskivor. Ja, så mycket du vill. Även här finns det väldigt mycket olika material och färger att välja på när det gäller köksluckor och bänkskivor. Allt tillverkas efter dina mått och passar vilket kök som helst, oavsett om du har ett kök från 40-talet eller nya IKEA-stommar.

Om du tycker att stommarna är fina och att planlösningen är bra men har tröttnat på dina köksluckor så är det här ett vettigt alternativ. Förutom att kostnaden blir lägre så är det betydligt mindre arbete och stök. Att byta köksluckor görs på några timmar eller under en dag beroende på hur stort ditt kök är. Vanligtvis så byter man till nya lättgående lådor med hjul. Du kan även få stora lådor istället för köksluckor till bänkskåpen. Fler och fler väljer att sätta in stora lådor överallt där det är möjligt, för att köket ska bli mer lättanvänt. Du kan alltså förändra mycket även om du behåller dina befintliga köksstommar.

Till nya köksluckor monteras moderna invändiga gångjärn. Med dom kan man täcka ca 20 mm på gångjärnssidan och minst lika mycket på handtagssidan. Har du utvändiga gångjärn så syns stommen mellan dina köksluckor. Men med nya gångjärn täcker man det mesta av köksstommen och får på det viset ett modernt utseende.

Se till att få professionell hjälp med både rådgivning, mätning och montering! Det finns en hel del fallgropar vid mätningen och det kan bli både kostsamt och ge ett sämre resultat om det inte görs ordentligt. Det är trots allt en större investering som du ska leva med i många år framöver.

Något som lyfter köket och får det att se ut som helt nytt är att du sätter täcksidor i samma material som valda köksluckor för att täcka stommarnas gavlar.

Beställ även passbitar i samma material som dina köksluckor. Det är ju detaljerna som gör helheten. Har du haft ett ljust kök och byter till mörka köksluckor så kommer de ljusa passbitarna synas betydligt mer än tidigare.

Du kan också få nya golvsocklar som fästs på de gamla.

Du kan välja ljusrampslist som döljer belysningen under väggskåpen eller montera täckskivor under skåpen. I täckskivorna kan du fästa spotlights dölja sladdarna mellan skivan och undersidan av skåpet.

En del leverantörer erbjuder en påbyggnad till väggskåpen. Om du har ett kök där skåpen inte går upp till tak, så kan man bygga på skåpen så att de går ända upp. Då får du en extra hylla längst upp och så slipper du en öppen hylla som samlar fett och damm. Antingen så gör man då en längre kökslucka eller en separat kökslucka längst upp som öppnas uppåt.

Ballingsöv

Tänk på att dina köksluckor inte blir så höga så de krockar med taklampan när de öppnas!

Vill du ha några köksluckor med glas så är det en möjlighet när du ändå byter luckor.

Om du vill byta diskbänken så kan det vara nödvändigt att byta kaklet också. På många lite äldre diskbänkar går det upp en plåtkant bakom kaklet som en fuktspärr. Tar du då bort diskbänken så kommer kaklet att gå sönder.

Är du trött på den dammsamlande kryddhyllan? Då kan du sätta ett par köksluckor på den så att den täcks. Kryddor ska ju dessutom stå mörkt och svalt för att hållas fräscha.

Ofta är det 20 mm eller mer mellan köksluckans ovankant och bänkskivan. Se till så att dina nya köksluckor och lådfronter blir högre. En detalj som höjer utseendet avsevärt.

Kom ihåg att byta skärbrädan! Hos de allra flesta skulle den varit bytt för länge sen. En sliten skärbräda både ser ofräsch ut och är ofräsch. Använder du lösa skärbrädor så kan du passa på att plocka bort den i stommen och göra köksluckan under lika hög som de övriga bredvid. Det blir snyggare om du får en jämn linje i ovankant.

Har du städskåpet i köket men möjlighet att förvara dammsugaren någon annanstans? Då kan du sätta in 4-5 höga lådor och en kökslucka ovanför i högskåpet. Det blir ett perfekt skåp för specerier. Du får ut de matvaror som står längst in och så får du en fin och smidig överblick över vad du har hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.