Allt du behöver veta om köksluckor

Vilken typ av köksluckor passar i ditt kök? Här hittar du information om alla olika material.

Köksluckor av trä i köket

Ek är det träslag som stått sig genom tiderna och fortfarande är populärt. Mörka träslag som valnöt, inte minst i kombination med vita köksluckor är också mycket aktuellt. Men det som kommer mer och mer är de ljusa träslagen som björk och ask.
Trä är ett levande material både till utseende och form. Det innebär att ingen del är den andra lik. Att det förekommer variationer i utseende ligger i sakens natur och är en del av charmen med äkta trä. Dock ska utseende och färg inte vara av så stor variation att olika luckor ser ut som olika träslag.
Träslag som tex. ek och ask är mer levande, livfullt och varierat till sin karaktär medan björk har en mer skimrande struktur.
Allt trä mognar och ändras i färg. Ett björkkök är t ex riktigt ljust när det levereras men mognar efter ett tag till en djupare ton. De träslag som förändras mest markant är furu och körsbär. Hur färgtonen förändras kan också bero på vilken typ av lack som används. En del tillverkare blandar i lite vit pigment i lacken för att björk ska gulna mindre.

Köksluckor av massivt trä

Trä är ett levande material. Det innebär att det rör sig beroende på årstid och luftfuktighet. Därför ska en massiv kökslucka med ram ha en ”flytande” spegel som kan röra sig i ett spår i ramen. Kan inte spegeln röra sig fritt så kan luckan spricka.

Stavlimmade köksluckor

Till släta massiva köksluckor av trä använder en del tillverkare stavlimmat trä. Det är som det låter, stavar som är limmade bredvid varandra så det bildar en lucka. En stavlimmad lucka är billigare att tillverka och inte lika formstabil som en
3-skiktslucka och bör därför kosta mindre. Man bör inte sätta en sådan lucka i
t ex en sommarstuga eller tvättstuga där temperatur och luftfuktighet varierar mycket. Då kan den slå sig och bli skev.
3-skikts köksluckor

Det bästa grundmaterialet till en slät massiv kökslucka i trä är en 3-skits-skiva. En sådan kökslucka är uppbyggd av tre massiva skikt. Fram- och baksida har stående ådring och däremellan finns ett skikt med liggande ådring. Detta för att luckan ska vara formstabil.

Klarlackade eller oljade köksluckor

Väljer du klarlackade köksluckor så har du en underhållsfri yta. Väljer du oljade köksluckor så får du vara beredd på att olja dom regelbundet och lite oftare i början till träet är mättat. Fördelen med en oljad lucka är att du kan slipa och olja den igen om du får en repa i den.
Björkluckor och andra ljusa träslag kan bli flammiga av oljan och ska istället behandlas med hårdvaxolja. Hårdvaxolja står sig bättre än vanlig olja och behöver inte underhållas lika ofta.

Fanérade köksluckor

De flesta släta träkök som säljs i Sverige är fanérade. Den största anledningen är att en fanérad kökslucka är betydligt billigare än en massiv. En fanérad kökslucka har ett tunt lager trä som ligger på en formstabil MDF-board. (finns billigare varianter med spånskiva i kärnan.)
En viktig kvalitetsskillnad på olika fanerade släta luckor är kanten. De luckor som har en massiv kant på 2-3 mm är betydligt mer slitstarka än om kanten också varit i tunnare fanér. Här fanérar man över hela kantlisten och får en tåligare kant än om fanér möter fanér-kant.

Lackerade köksluckor

De flesta lackerade köksluckor görs på MDF-board, (Medium Density Fibreboard) som är en formstabil träfiberskiva med en hård yta. MDF är smidig att arbeta med och lämplig om man tillverkar luckor med frästa spår. MDF finns vanligtvis också som kärna i både fanérade och folierade luckor.

Melamin

Melamin är mönstrade eller enfärgade melaminharts-impregnerade papper. Pappret pressas mot underlaget (oftast spånskiva) och hartset smälter och härdar under värme och tryck. Luckans kant består av en plast-list.
Detta är en budgetlucka för dej som vill få snyggt för så lite pengar som möjligt.

Högtryckslaminat

Högtryckslaminat består av ett antal fenolhartsimpregnerade kraftpapper och melaminbelagt dekorpapper. Detta pressas samman under värme och tryck. Det tillverkas alltså på samma sätt som en bänkskiva av högtryckslaminat.
Detta är en kraftig och tålig produkt som inte ska förväxlas med melamin.

Folierade köksluckor

En folierad kökslucka har en tjock, slitstark och lättskött yta som kan vara enfärgad eller mönstrad. Den tillverkas med en MDF-board som kärna, antingen slät eller spårfräst. På MDF-boarden pressas en folie fast med hjälp av värme, tryck, vakuum och lim. Folien formas därmed efter luckans form och gör att man slipper känsliga skarvar.
Var uppmärksam på att luckor och lådfronter ska ha ett avstånd på 5-7 mm mot spis, samt en aluminium-list som skyddar luckorna mot den värme som kan strömma ut vid ugnsluckan. Detta för att folien inte ska släppa av värmen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.